Épület villanyszerelés

KapcsolatReferenciák

INTELLIGENS ÉPÜLET – AZ EMBERKÖZELI LAKÓKÖRNYEZET – A TELJES MEGOLDÁS

A változások kora

schrak

Korunk egyértelműen a technika és a változások kora. A technikai újdonságok, különösen az informatikai és elektronikai újdonságok megjelenése és elavulása olyan gyorsan követi egymást, hogy szakember legyen a talpán, aki ezt a szédítő tempójú fejlődést követni tudja. A gyors változásnak, fejlődésnek azonban van egy nagyon pozitív hatása is: a mennyiségi változások minőségi változásba csapnak át. Régebben minden technikai újdonság részben öncélú volt: divat volt alkalmazni, használni, birtokolni még akkor is, ha a felhasználót nem segítette munkájában, életvitelében, sőt uralkodott használója felett, annak kellett alkalmazkodnia az eszközhöz (gondoljunk itt pl. a számítógépek elterjedésének kezdeti fázisára).

Épület villanyszerelés

Az intelligens épület

A „digitális forradalom” és vívmányai végre lényeges előrelépést hoztak: ez a technika többé nem uralkodni kar, hanem szolgálni, egyszerűsíteni, komfortosítani, emberarcúvá változtatni a környezetet, az épületeket úgy, hogy minden, eddig is meglévő minőségi szolgáltatása megmaradhat. Kihasználva a fejlett elektronika által kínáltehetőséget, megvalósítható az „intelligens épület”, amely igazodva a bent élők megváltozott elvárásaihoz, egy igen emberközpontú, könnyen áttekinthető és kezelhető, integrált és flexibilis szolgáltatást jelent. Az intelligens épület lelke, a villamos felügyeleti buszrendszer különálló rendszereket képes összefogni, egy kezelő felületre sűríteni az épület, a kert és a multimédia vezérlését. Természetesen az „intelligens” jelző nem csak a technikára, hanem a tervezés, az alkalmazott eszközök, anyagok és a kivitelezés minőségére is utal.

Tekintse meg érintésvédelmi tanácsainkat és akcióinkat.

Milyen szolgáltatásokat nyújt és foglal egységes egészbe egy intelligens épület?

Erősáram

Energiavétel (áramszolgáltatótól), becsatolás a házba, a fogyasztásmérési megoldások.

Gerinchálózat kiépítése akár tokozott sínezéssel is, melynek óriási előnye többek között az, hogy bármikor bővíthető, illetve a teljes épület építés-szerelése során megoldja az organizációs áramellátást is szakiparonként szeparálható és mérhető módon.

Fő-kapcsolószekrények kialakítása típusbevizsgált berendezésekkel.

Szinti- és al-elosztók kialakítása.
Földelő-hálózat kialakítása EPH csomóponttal, speciális árnyékolt kábelekkel, hurokmentes topológiával. Ezek magas szintű megvalósítása elengedhetetlen az épület-felügyelet, komputerrendszer, strukturált hálózatra kötött berendezések hibátlan működéséhez, valamint, High-End (a legmagasabb szintű Hi-Fi eszközök) és házi mozi berendezések megfelelő színvonalon való üzemeltetéséhez. Itt szeretnénk megjegyezni, hogy a High-End berendezések táplálásához szükséges erősáramú hálózatok világszínvonalú kiépítéséhez szükséges technológiával, gyakorlattal és tapasztalattal egyedülállóan rendelkezünk Magyarországon.
Villámvédelem, túlfeszültség-védelem, zavarszűrés, melyek korszerű és pontos megvalósítása elengedhetetlen egy modern épületbe telepített rendszerek biztonságos működtetéséhez.
Szünetmentes tápegység, illetve szükség szerint vészüzemű generátor rendszerbe tervezése és építése az érvényes IEC szabványok szerint.

Kérdés esetén keressen bennünket!

Gyengeáram

Energia management – erősáramú rendszerek kapcsolása, felügyelete, vezérlése

Világítás

Belsőépítészeti és funkcionális igények szerinti kapcsolási képek megvalósítása, megfelelően kiválasztott lámpatestek és fényforrások használatával (lámpacsoportok, világítási körök mind funkcionális, mind esztétikai szempontok szerinti összeállítása, kapcsolása, szabályzása). Beltéri-, kültéri-, kertvilágítások bárhonnan kapcsolható megoldásokkal.

A rendszer rugalmasan változtatható programoldalról. Az alapprogramot könnyen lehet változtatni a lakóépület belakása során felmerült új szempontok alapján. Szobánként az adott tevékenységnek megfelelően többfajta világítási kép programozható és egyszerű módon választható (pl. nappali, zenehallgató szoba). Világítás-vezérlések és szabályzások idő, mozgás érzékelő vagy megvilágítási szint függvényében.

Épület villanyszerelés
Beltéri világítás
Kültéri világítás
Kertvilágítás
Díszvilágítás
Vészvilágítás
Biztonságtechnikai világítások (riasztó)

Dugaszoló aljzatokba kapcsolható fogyasztók igény szerinti távvezérlése

Intelligens telefonhálózatról vagy időkapcsolóról is vezérelhetően, pl. hűtő blokkok, sütő, mosógép, mosogatógép, konyhai vízmelegítő, elszívó, stb.

Árnyékolástechnika (zsalu, redőny, roló, függöny)

Napszak- és időjárásfüggő vezérlés helyi és központi funkciók megvalósításával. Meteorológiai központ, árnyékolástechnikai rendszerek vezérlése (pl. szél és esőérzékelő, vihar esetén a zsalurendszert vagy a nyitva felejtett tető-ablakokat automatikusan zárja). A központ jelzéseivel még vezérelhető a fűtési-, hűtési- és locsolórendszer is.

Épület villanyszerelés

Fűtés-hűtés

Maximális kiépítés és megfelelő, az épület felügyeleti rendszerhez alkalmazkodó gépészeti kialakítás és igény esetén egyedi helyiség hőmérséklet-szabályozás. A rendszer tartalmazza az évszakfüggő automatikus átállás lehetőségét is, valamint az optimális energiamérleg megvalósítását. A kazánház vezérlő automatikájának megfelelő csatlakozófelülettel kell rendelkeznie, hogy a fűtés távvezérlése biztosított legyen. Vápa és rámpafűtés időjárásfüggő vezérlése.

Gépészeti berendezések felügyelete és vezérlése – potenciálmentes kontaktuson keresztül

Szauna

Ventillátorok

Zsomp szivattyúk
Uszodagépészet
Locsolórendszer

Garázs- és kertkapu

Időfunkciók

A rendszerben található egy speciális időzítő egység (óra), melyről az automatikusan programozott funkciók időzítése zajlik. Pl. locsolóautomata vezérlése, a reggeli kávé elkészítése vagy biztonságtechnikai életképek megvalósítása. Ez utóbbi funkció azt jelenti, hogy amennyiben a házat a lakói hosszabb időre elhagyják, úgy programozhatóan életjelenségeket produkál a ház, pl. sötétedés után különböző világítási képeket indít, redőny- mozgatást, esetleg televízió be- és kikapcsolást és még számtalan dolgot – melynek csak a fantázia szab határt – képes megvalósítani.

Kérdés esetén keressen bennünket!

Biztonságtechnika

A biztonságtechnikai rendszer felépítése nagyon speciális, személyre és helyre szabott. Szeretnénk felhívni a figyelmet itt is arra a tényre, hogy a biztonságtechnikai rendszerek tervezése szintén együtt kell, hogy fusson az összes többi szakági tervezéssel, mert csak így valósítható meg az elvárt funkcióknak megfelelő hibamentes, hatékony működése.

Egy szemléletes példa: a kertbe telepített lépésszonda esetén, a locsolórendszeren túl bármilyen csövezést, illetve akusztikus hangot adó alépítmény topológiáját nagyon szigorú szabályok szerint, a szondák elhelyezéséhez illesztve kell elkészíteni.

Vagyonvédelem (mozgás, nyitás és zárás, üvegtörés érzékelők).

Tűz és füst-érzékelés.

Kamerás megfigyelő rendszer.
Rádiós átjelzések 24 órás figyelő szolgálathoz.
Párhuzamos riasztások a busz rendszeren keresztül dedikált telefonszámokra, ez a funkció hibajelzésre is használható (például ha meghibásodik a kazán, akkor a karbantartókhoz automatikusan eljut a hibajelzés).
Vízszintérzékelők.
Beépített páncélszekrény védelmek.
Központi intelligens kulcs vagy funkció gomb (elmentem, hazajöttem, pánik).

A legbonyolultabb biztonságtechnikai rendszer, illetve épület felügyelet is kialakítható úgy, hogy a ház elhagyásakor ne egy bonyolult procedúrával, hanem egy egyszerű és kézenfekvő megoldással kapcsoljuk azt be. A speciális kulcs illetve funkció gomb a rendszeren keresztül komplex vezérlési feladatot tud ellátni az összes felügyelt beavatkozásnak megfelelően.

Riasztórendszer élesítése.
Az épület felügyeleti rendszer indítása (programozott ellenőrzési és beavatkozási algoritmusok).
Áramtalanítás.
Zsalurendszer ellenőrzése és mozgatása.

Beléptető rendszerek – Igény esetén különböző nem fizikai kulcson alapuló beléptetők is telepíthetők:

Kártyás (proximity-card).
Ujjlenyomat felismerő.

Írisz felismerő.

Adatátvitel-strukturált hálózat

Strukturált kábelezés (category 5-7) kiépítése a telefon- és számítástechnikai rendszerek részére. Ezen alapul a telefonhálózat (digitális telefonközpont), illetve a komputerrendszer akár server-kliens struktúrában is, egyidejű Internet hozzáféréssel. Épületen belül illetve szükség szerint a közvetlen környezetében vezeték nélküli informatikai kapcsolat kiépítése. A legújabb fejlesztéseket figyelembe véve hamarosan megjelennek a tökéletesen működő szövegfelismerő szoftverek, melyekkel megvalósíthatóvá válik a beszéddel vezérelhető rendszer is.

Naprakészen: Új tűzvédelmi irányelvek

Aki szeretne naprakész maradni a villamosság szakterületén belül, annak nem árt tájékozódni a friss hírekről, változásokról. Legutóbb a tűzvédelmi irányelvek változásairól röppentek fel új információk. 2016. 07. 15-től a tűzvédelmi műszaki irányelvekben néhány dolog megváltozott, ami a villamosság területét is érinti. Lássuk, mi az, ami mostantól másképp van.

Elkészült a Felülvizsgálat és karbantartás című összefoglaló, ami a tűzvédelmi szakemberek számára tartalmaz fontos adalékokat üzemeltetői ellenőrzésekkel, felülvizsgálatokkal és karbantartásokkal kapcsolatban. Ezek felhasználásával már sokkal egyszerűbbé váltak a különböző feladatok, illetve azok meghatározása és végrehajtása.

Ezen kívül megszületett az Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői című, irányelveket tartalmazó összefoglaló is, ami aprólékosan ismerteti a tűzvédelmi osztály és a tűzállósági teljesítmény meghatározásának módját, ehhez kapcsolódóan pedig kitér a vizsgálati, kiterjesztési, értékelési, tartószerkezeti, illetve termékszabványokra is.

Ha profi érintésvédelmi felülvizsgálatra van szüksége, válasszon minket, és garantáltan elégedett lesz!

Tekintse meg referencia munkáinkat. 

Ha több információra van szüksége kérem töltse le a Schrack katalógusát.

Naprakészen: Új tűzvédelmi irányelvek